Gelukkig succesvol zijn, hoe doe je dat? Met de Schijf van vijf maar dan anders!
De afgelopen anderhalf jaar zijn voor velen van ons een reset geweest in ons leven, zowel zakelijk als privé. Nu de post-corona periode is aangebroken moet je opnieuw de balans vinden tussen je werk, je waardevolle relaties, tijd voor jezelf, je sportmomenten, voeding en uitgavenpatroon. De Schijf van vijf dus.
We proberen weer alle ballen hoog te houden, maar welke ballen willen we eigenlijk echt hooghouden? Wat maakt je nu gelukkig? Wat maakt je succesvol? De balans tussen aandacht en focus wordt flink op de proef gesteld. Is de afgelopen 1,5 jaar niet ook goed geweest om na te denken over wat jouw succes met je doet? Hoe kan je ervoor zorgen dat je je gelukkig en succesvol voelt? Hoe behoud je de focus op de dingen waarmee je écht plezier ervaart zonder dat het ten koste gaat van iets anders?
Daar gaan we het in deze blog met je over hebben!
Wat houden ‘geluk’ en ‘succes’ nu eigenlijk in?
Een hele goede vraag om jezelf te stellen is wat begrippen als ‘geluk’ en ‘succes’ nu precies inhouden. Iedereen heeft er immers wel een bepaald beeld bij, maar als je echt goed gaat graven kom je er al snel achter dat dit voor iedereen eigenlijk anders is. Daarom bestaat er ook niet een geijkte formule voor het bereiken van geluk en succes. Wél kunnen we stellen dat er bepaalde factoren zijn die bijdragen aan jouw geluk en succes die voor iedereen hetzelfde zijn. Je vindt ze terug in het onderstaande Mifit model. De welbekende Schijf van vijf, maar dan net even anders.
Dit model kan houvast geven in hoe gelukkig/succesvol je je voelt, aldus Roos: “Wat zorgt ervoor dat we lekker in ons vel kunnen zitten? Daar dragen onze fysieke en mentale gezondheid enorm aan bij, maar natuurlijk hebben ook factoren als werk, persoonlijke relaties en vrije tijd daar invloed op. Daarnaast werken ze ook nog door op elkaar: als jij mentaal niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld omdat je geen voldoening haalt uit je werk, is de kans groot dat je ook geen zin hebt om te gaan sporten. Heb je amper vrije tijd omdat je werk (te) veel van je vraagt? Dan offer je dat ene vrije uurtje liever niet op om in de sportschool te gaan staan. Het is voor jezelf, je geluk en groei dan ook enorm belangrijk om een fijne balans tussen die componenten te vinden voor jezelf.”
Dat klinkt misschien als een hele opgave, maar gelukkig hebben we allerlei tips & tricks voor je die je kunnen helpen om deze factoren op jouw behoeften en wensen af te stemmen. Dat helpt om je niet te laten verleiden en afleiden door allerlei externe factoren, maar je te focussen op wat voor jou écht belangrijk is. Lees je mee?
1. Fysieke gezondheid
De eerste factor die we gaan bespreken is je fysieke gezondheid. Dit is natuurlijk een essentiële factor, want als je fysiek niet gezond bent, heeft dat enorm veel impact op je gevoelens van geluk en succes. En toch schiet deze er vaak bij in als we willen ingaan op (te) veel nieuwe prikkels en we een drukkere periode ervaren. Nu snappen we natuurlijk best dat het een uitdaging is om jezelf ineens op nummer één te zetten als je dat niet gewend bent. Daarom hebben we wat praktische, simpele tips voor je om wél aandacht aan je fysieke gezondheid te besteden. Die tips draaien om drie essentiële gebieden: slaap, voeding en beweging.
Zzzzzzzzorg voor voldoende nachtrust (7 tot 8 uur per nacht)
Stop met toch nog even laat op de avond die mailtjes wegwerken of die laatste aflevering afkijken en
kies voor je slaap. Dat ga je jezelf in dank afnemen! Door je hersenen de tijd te gunnen om te herstellen en zich op te laden, voel je je de dag erna een stuk beter en kan je je beter concentreren. Sterker nog, volgens Mark Tichelaar, de schrijver van het boek ‘Focus’, kan slecht slapen je zo’n €2.000,- of nog veel meer per jaar kosten, simpelweg omdat je minder scherp bent en sneller fouten maakt. Let dus op je nachtrust!
Boekentip: Het boek Super Slapen van Floris Wouterson geeft je verschillende handvatten om een goede nachtrust te stimuleren.
You are what you eat
Het is een enorm cliché, maar het is dan ook echt waar: gezond en gebalanceerd eten zorgt er gewoon voor dat je je beter voelt. Door te zorgen dat je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt (denk aan vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten, etc.) geef je je lichaam meer brandstof, meer afweermogelijkheden en meer bouwstenen. Verbruik je veel energie op een dag (bijvoorbeeld door voor je kids te zorgen, het huishouden te runnen én je werk goed te kunnen doen), dan heb je goede brandstof nodig. Een patatje halen omdat je haast hebt is makkelijk, maar gaat je niet de fuel geven die je op lange termijn nodig hebt om energie te blijven geven. Eet daarom gevarieerd, gebalanceerd – natuurlijk mag je best af en toe snoepen/snacken – en zo gezond mogelijk, dan zullen zowel je lijf als je brein je heel dankbaar zijn. Scan daarom jouw voedingspatroon eens eerlijk: waar zou je de eerste verbetering kunnen aanbrengen? Probeer je daarbij niet van de baan te laten brengen door beruchte voedingsmythes die je kan terugvinden in het boek ‘Voedingsmythes’ van Martijn & Katan.
Beweeg!
In beweging blijven heeft natuurlijk enorm veel voordelen voor je fysieke gezondheid: je bent fitter en sterker, soepeler, je weerstand wordt er beter van, je hebt een hogere verbranding, je darmen en hersenen functioneren beter en noem het maar op. Maar het heeft ook goede invloed op je mindset en motivatie, stelt Roos: “Stel je voor dat je doel is om fitter en sterker te worden. Je zou vandaag gaan sporten, maar eigenlijk heb je geen zin. Door te besluiten toch te gaan, voel je je zowel op de korte als op de lange termijn beter. Je hebt immers aan je doel gewerkt, waardoor je een stapje dichterbij bent, je hebt in het moment je gevoel overwonnen en bent trots op de keuze toch te gaan.” Stiekem is bewegen dus goed voor zowel je fysieke gezondheid als je mentale gezondheid. En dat geldt voor bewegen in wat voor vorm dan ook: of je nu een rondje gaat lopen met de Ommetje-app (waar wij een leuke challenge aan vasthingen) of een workout gaat doen. Het heeft hoe dan ook positieve invloed op je mentale gezondheid. Om de mentale voordelen op de lange termijn te ervaren is het natuurlijk wel belangrijk dat je consistent en regelmatig blijft bewegen. Alleen dan kan de fysieke beweging bijdragen aan het lekker in je vel zitten. Het bijhouden en zien van je progressie geeft energie en een extra stimulans om je fysieke beweging te intensiveren of door te zetten.
2. Mentale gezondheid
Als we het er dan toch over hebben… Mentale gezondheid is minstens zo belangrijk als fysieke gezondheid, aangezien ze dus invloed op elkaar hebben. Dit is dan ook de tweede schijf in onze Schijf van vijf. Toch hangt er vaak een soort taboe of stigma rondom mentale gezondheid. Zo geven we minder snel toe aan een dipdag dan aan een griepje en melden we ons eerder ziek bij een keelontsteking dan wanneer we mentaal even uitgeblust zijn. En dat terwijl je mentale welgesteldheid impact heeft op ieder aspect van je leven: als jij mentaal niet goed in je vel zit, wordt het lastiger om je op je werk te concentreren of te genieten van tijd met je kinderen. Het is een wisselwerking: heb je het niet naar je zin op je werk, dan vangt je mentale gezondheid de klappen op. Enorm belangrijk dus om aan je mentale gezondheid te werken! Daar kunnen deze tips je wellicht bij helpen.
Stel grenzen
Iets wat heel belangrijk is in een maatschappij van (te) veel prikkels is dat je je eigen grenzen kent en durft aan te geven. Je zal bewust keuzes moeten maken. Durf jij ‘nee’ te zeggen als je iets gevraagd wordt? Als je hier vaak moeite mee hebt, loop je jezelf vaker voorbij dan je zou willen. De mens heeft in de basis enorme behoefte aan autonomie, aan zelf beslissingen maken en de regie in handen hebben. En dat wordt natuurlijk lastig als je het idee hebt dat je door anderen en omstandigheden geleefd wordt. Voor je het weet zit je hele agenda vol en loop je over. Ga daarom eens voor jezelf bepalen waar jouw grenzen precies liggen en probeer eens op een positieve manier ‘nee’ te zeggen. Je zal merken dat je meer rust krijgt in je hoofd en mensen je eerlijkheid en duidelijkheid zullen waarderen.
Geef aandacht aan mindset
Een groot deel van je mentale gezondheid kan je ophangen aan je mindset. Je mindset is jouw manier van denken. Je gedrag is een gevolg van je manier van denken, en daarnaast worden jouw gedachten op zijn beurt ook enorm beïnvloed door je gedrag, zo stelt Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn in haar boek ‘Het Maakbare Brein’. En dat heeft Wim Hof – beter bekend als The Iceman – daadwerkelijk (wetenschappelijk) bewezen: met zijn ijsbad challenges daagt hij mensen succesvol uit om met de juiste mindset de kou van een ijsbad fysiek te weerstaan. Je mind heeft enorme invloed op wat je lichaam kan verdragen. Wat je eerder dacht niet te kunnen kan met een werkbare mindset wel.
Wanneer je denkt en/of zegt dat je iets niet kan, kan dat ertoe leiden dat je die dingen daadwerkelijk gelooft. Met als resultaat dat je het dan dus ook niet doet. Als jij over jezelf zegt dat je niet vroeg kan opstaan omdat je geen ochtendmens bent, dan zal je er ook nooit een worden. Wanneer je dingen al heel lang doet op een manier die eigenlijk niet voor je werkt en je ook niet openstaat voor verandering, zal je mentale gezondheid dan ook flink achteruitgaan. Daarom is het goed om naar een groei mindset te streven: een mindset die ons helpt om vooruit te blijven gaan en onze dromen waar te maken. Wij kunnen zelf verandering teweegbrengen als we handelen vanuit de intentie om te blijven groeien in alles wat we doen, als mens. Dat vereist zelfreflectie: waar sta ik nu en waar wil ik heen? Wat heeft me daar tot nu toe in tegengehouden en wat kan ik doen om niet meer in die valkuil te trappen? Als je hier met enige regelmaat aan blijft werken – groeien is immers een proces – zal je een stuk beter in je vel zitten en makkelijker met (onverwachte) tegenslagen om kunnen gaan. Je begrijpt immers waar je dips vandaan komen – misschien doe je iets wat niet in lijn staat met waar je heen wil – en weet wat je kan doen om er verandering in aan te brengen. Je kan dingen op een positievere manier bekijken en stapt minder snel in een slachtofferrol. Wedden dat je daardoor veel meer aankan?
Tip: een grote inspiratiebron op het vlak van je mindset transformeren is motivational speaker en auteur Tony Robbins, die meerdere boeken weidde aan hoe je uit een slachtofferrol kan stappen en de regie over je eigen leven kan pakken door je mindset te veranderen. Aanrader!
3. Werk
De volgende factor die aan bod komt is je werk. Een hele belangrijke, aangezien je er veel van je tijd doorbrengt en wij als mensen het belangrijk vinden om voldoening uit ons werk te halen. Is je werk niet uitdagend genoeg of word je niet (genoeg) gewaardeerd? Dan heb je het er waarschijnlijk heel wat minder naar je zin. Vraagt je werk juist te veel van je of kan je niet goed opschieten met je collega’s? Ook dan kost werk je meer energie dan dat het je oplevert. Met deze tip zorg je dat je niet overprikkeld raakt op je werk en je er meer van kan genieten.
Stel prioriteiten
De derde schijf in de Schijf van vijf komt enigszins overeen met het durven stellen van grenzen: weet waar je prioriteiten liggen. Als je collega’s maar naar je toe blijven komen met nieuwe klusjes en jij maar ‘ja’ blijft zeggen, ben je binnen no time bedolven onder je werk. En dat doet niet bepaald veel goeds voor je werkplezier. Stel daarom voor jezelf vast wat écht prioriteit heeft en ga je daar eerst mee bezighouden. Heb je al te veel op je bordje liggen? Zeg dan ook gewoon eens ‘nee’. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk. In ‘Focus’ legt Mark Tichelaar uit dat multitasken niet per se een probleem is, zolang je maar taken van hetzelfde level bundelt. Hij stelt dat je taken die automatisch gaan kan combineren met een taak die aandacht vraagt. Zo kan je prima naar achtergrondmuziek luisteren terwijl je een boek bestudeert, maar kan je geen nieuwe muziek luisteren van je favo band die direct je aandacht vraagt en tegelijk een boek lezen. Geen actie kunnen ondernemen omdat je voor een mentale muur staat kost je ook heel veel energie. En laat actie ondernemen volgens Dusan Djukich, de schrijver van ‘Straightline Leadership’, nu net een voorwaarde zijn om de regie in handen te nemen en controle te pakken over je eigen carrière. You can do this!

4. Persoonlijke relaties
Wij mensen zijn sociale wezens. Dat houdt in dat we sociale contacten nodig hebben om te overleven.
Dat hebben velen van ons gemerkt in de afgelopen anderhalf jaar. Persoonlijke relaties spelen een grote rol in het vinden van je geluk en succes. Maar ze kunnen je ook uit balans brengen, bijvoorbeeld wanneer je naasten je niet begrijpen, steunen of liefde geven op de momenten of punten waar jij dit wel verwacht. Met de volgende tips zorg jij dat deze factor mooi in balans blijft en je (weer) kan genieten van je sociale contacten.
Omring je met de juiste mensen
Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat je enorm beïnvloed wordt door de mensen om je heen?
Nee, niet alleen de mensen waar je direct contact mee hebt, maar ook de mensen waar zij mee in contact zijn en de mensen waar die mensen weer mee in contact zijn. Kortom, je kan beïnvloed worden door mensen die je zelf niet kent. En daarom is het heel belangrijk dat je jezelf dus omringt met de juiste mensen – niet alleen de paar die je regelmatig ziet, maar iedereen waar je contact mee hebt. Een omgeving waar je gestimuleerd en begrepen wordt met mensen om je heen waar jij een leuker en krachtiger mens van wordt zorgt ervoor dat jij de beste versie van jezelf kan zijn. Zo heb je in je omgeving waarschijnlijk ook bepaalde vriendschappen die je eigenlijk (te) veel energie kosten. Vriendschappen waarvan je weet dat je er een punt achter moet zetten, maar bij wie je het niet over je hart kan verkrijgen. Heel begrijpelijk, natuurlijk, maar tegelijk ook heel zonde van je eigen energie. Een vriendschap of relatie hoort je namelijk ook energie te geven. Focus je op de mensen waar je energie van krijgt. Natuurlijk kan het niet altijd alleen maar goed gaan met iedereen, maar het is wel belangrijk dat je in een relatie op dezelfde lijn zit. Accepteer dat mensen soms uit elkaar groeien of even tijdelijk niet zo matchen, dan kost het je in ieder geval al een stuk minder energie dan wanneer je je met tegenzin aan een vriendschap blijft vastklampen.
Durf je kwetsbaar op te stellen
Dit punt is net zo belangrijk voor onze relaties als voor onze mentale gezondheid: durven toegeven dat we met dingen worstelen, dat we nog niet zijn waar we heen willen of dat we ergens niet uit kunnen komen. Oftewel, je kwetsbaar op durven stellen. Door dat toe te geven en dat naar je geliefden om je heen uit te spreken, zorg je ervoor dat je omgeving meer empathie en begrip krijgt voor je situatie waar je in zit of mee moet dealen. Het bespreken van je kwetsbaarheid zorgt er op z’n beurt weer voor dat je je minder rot voelt over je eigen situatie en de support kan vinden om verandering aan te brengen en door te pakken. We hoeven niet alles alleen te doen, dus delen waar je mee worstelt kan je een heel eind op weg helpen. Hierdoor oefen je indirect ook invloed uit op het brein van een ander. Gedrag leidt immers tot aanpassen en verandering in gedachten, ook bij een ander. Door als het ware het goede voorbeeld te geven, kan je een ander dus ook helpen aanpassen. Dat zorgt voor verbinding, een van je basisbehoeften. Je bent immers een sociaal wezen. Verbinding zoeken, tijd inplannen en mooie herinneringen maken met je vrienden is van groots belang voor de onderlinge band, je mentale gezondheid en gemoedstoestand.
5. Vrije tijd
Last but not least, vrije tijd. Tijd om te ontspannen, om leuke dingen te doen, geen verplichtingen te hebben en te doen waar je zelf zin in hebt. Klinkt goed, toch? In de praktijk blijkt het nog niet zo makkelijk om hier tijd voor te maken, zeker als er veel vaste afspraken en verplichtingen zijn die terugkeren in je dagelijkse leven. Maar daar helpen we je natuurlijk graag bij!
Maak van jezelf een prioriteit
De eerste stap is van jezelf een prioriteit maken. Als jij alles en iedereen hoger op je prio-lijst zet dan jezelf
(bv. je kinderen, je partner, je werk, je vrienden, je familie, noem het maar op), blijft er helemaal geen tijd en energie meer voor jezelf over. Daarmee beland je snel in een vicieuze cirkel, want als jij geen tijd aan jezelf en je eigen ontspanning besteedt, ben je straks ook niet meer in staat om er voor anderen te zijn. Zorg dus echt dat je van jezelf een prioriteit maakt en sta eens wat vaker stil bij waar JIJ behoefte aan hebt.
Plan tijd in voor ontspanning
We maken plannen voor onze werkdagen, onze huishoudelijke klusjes, verjaardagen en etentjes met familie en vrienden, playdates voor onze kinderen, noem het maar op. Maar wanneer heb jij voor het laatst een ontspanningsmomentje voor jezelf ingepland? Precies…
Tijd voor jezelf nemen schiet er regelmatig bij in, en dat terwijl het juist zo belangrijk is. Door te ontspannen en jezelf eens echt los te koppelen van je dagelijkse bezigheden creëer je niet alleen meer rust in je hoofd, maar kom je beter in contact met je eigen lichaam en behoeften, bewaar je beter overzicht, kan je makkelijker knopen doorhakken en ben je een stuk creatiever. Dat zorgt er allemaal voor dat je een stuk minder gestrest bent. Ga daarom eens op zoek naar wat vrije tijd voor jou inhoud. Wat zorgt ervoor dat jij kan ontspannen en écht even alles kan loslaten, waar krijg jij energie van? Blok vervolgens wat vaker een paar uurtjes in je agenda om door te brengen in je eentje, me-time.
Of je nu lekker lang in bad gaat, een goed boek gaat lezen, gaat schilderen, wandelen, sporten, mediteren, vrijwilligerswerk doet of misschien wel met een maskertje en een goede film op de bank gaat zitten, maak de commitment aan jezelf om echt even vrije tijd voor jezelf in te plannen. Die heb je, met jouw drukke schema, immers ook hard nodig! Door die tijd letterlijk in te plannen, kan je een stok achter de deur creëren en kunnen smoesjes of last-minute verzoeken je niet meer van de baan brengen. Echt doen, he?
Tijd voor verandering?
Wij geloven bij Mifit Personal Training Delft in een sterke wisselwerking tussen al deze componenten. Dat is ook waarom je bij ons niet alleen terecht kan om te sporten, maar juist ook begeleiding kan krijgen op het gebied van voeding, leefstijl en mindset. Het gaat immers allemaal om het vinden van de juiste balans! Benieuwd wat wij hierin precies voor je kunnen betekenen? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!
Schijf van vijf model ©️ 2021 MIFIT personal sport coaching. Gebruik alleen via schriftelijke toestemming.