Wat doe je bij een misstap?

We hebben het natuurlijk niet over een letterlijke bal, maar over het maken van een misstap. Iedereen maakt fouten en er gaat altijd weleens iets fout. Maar wat doe je precies als je die spreekwoordelijke bal hebt laten vallen? In deze blog nemen we je mee in hoe je om kan gaan met belemmerende gedachten en mislukte plannen en laten we je zien hoe je weer on track kan komen.

 

‘Als …, dan …’

In onze vorige blog hadden we het over een simpele, maar effectieve tip om je eetgedrag te veranderen: de implementatie-intentie. Hierbij maak je simpele ‘als/dan’-plannen, waarbijje zo concreet mogelijk het gedrag wat je wil vertonen opschrijft. Je bepaalt hierbij zo specifiek mogelijk wanneer en waar je dit wil gaan doen. Deze techniek is enorm geschikt om je te helpen starten met het veranderen van je eetgedrag en dat ook op de lange termijn vol te kunnen houden. Maar wist je dat ze ook handig zijn voor als je een misstap hebtgemaakt?

 

Wat doe jij bij een misstap?

Misstappen en belemmerende gedachten

Misschien ken je het wel: er komt een gedachte in je op die je belemmert je doel te behalen (bijvoorbeeld “Ik kan geen gezonde maaltijd maken vanavond”). Je denkt dieper na en zoekt naar redenen om je gedachte goed te keuren. Als je die gedachte hebt gevonden, heb je een excuus om niet te hoeven doen wat je jezelf had voorgenomen (“Ja, maar ik had ook geen tijd om boodschappen te halen, want ik moest mijn kind onverwachts eerder ophalen, dus dan bestellen we maar vanavond”). And there you have it, je hebt een misstap gemaakt. Achteraf denk je: “shit, ik was ineens afgeleid!”. Vervolgens straf je jezelf af, want je plan is mislukt. Je stelt strengere plannen op, waardoor je nog sneller de neiging hebt om excuses te vinden om je plannen niet te hoeven volgen. En voor je het weet ben je in een vicieuze cirkel beland…

 

Het gaat niet om de misstap…

… maar om wat je doet als je de misstap gemaakt hebt. Hoe je omgaat met een misstap of fout, dat is wat het verschil kan maken. Je kan boos worden op jezelf, in de slachtofferrol stappen of zelfs opgeven, maar daar bereik je nog steeds je doelen niet mee. Het is dan ook beter om dit ‘probleem’ bij de bron aan te pakken en je belemmerende gedachten uit de weg te helpen. Gelukkig kan de implementatie-intentie je ook helpen om deze ongewenste gedachten te tackelen en een back-up plan te creëren voor als je de bal een keertje laat vallen. Want dat kan nu eenmaal weleens gebeuren! We snappen het natuurlijk als je dat wil voorkomen, dus laten we je zien hoe je de ‘als/dan’-plannen hiervoor kan gebruiken.

 

Zo doe je het!

Je start met in kaart brengen wat de meest voorkomende ongewenste gedachte is die je tegen kan houden je

doel te bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik heb niet altijd tijd om gezonde boodschappen te halen en dan is bestellen makkelijker”. Vervolgens stel je een ‘als/dan’-plan op voor deze ongewenste gedachte. Denk hierbij aan: “Als ik moe ben, de koelkast leeg is en ik het liefst zo makkelijk mogelijk wil eten, bestel ik bij een boodschappenservice een gezond maaltijdpakket en ga ik dit direct klaarmaken als de bezorger het pakket heeft afgeleverd.”

Het doel van het ‘als/dan’-plan is dat je iets verzint dat ervoor zorgt dat je niet blijft hangen in de negatieve gedachten en ze groter maakt. Het legt de focus op de volgende stap en de positieve gevolgen die daaraan verbonden zijn. Daardoor krijg je meer behoefte en motivatie om je ‘als/dan’-plannen te volgen en zo (alsnog) je doelen te bereiken.

 

Wil je het ook proberen?

De mensen die plannen maken zijn vele malen succesvoller in het bereiken van hun doelen dan de mensen zonder ‘als/dan’-plannen. Zoals je hebt kunnen zien zijn implementatie-intenties dus ook geschikt om belemmerende gedachten te targetten en in de kiem te smoren. Nu is het dus aan jou om hiermee aan de slag te gaan en je ‘als/dan’-plannen op te gaan stellen! Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Twijfel dan niet en neem contact met ons op.