Waarom sporten met een personal trainer?

Waarom kiezen voor een personal trainer?

Je hoort steeds vaker dat mensen kiezen om te gaan sporten met een personal trainer. Maar waaruit is deze trend ontstaan? Waarom kiezen we voor personal trainers en wat halen we eruit?

Oke, de trend ‘gezondheid voorop’ kennen we allemaal en we weten dat personal 1 op 1 training hierin effectief kan zijn. Daarnaast kijk je samen met een personal trainer wat helpt of wat een risico is bij het behalen van jouw specifieke doel. Maar wanneer kies je nou voor een personal trainer en nog belangrijker, hoe kies je nu de juiste in een tijd waar er personal trainers in overvloed zijn?

1. Gezondheid voorop

Het is inmiddels algemeen bekend dat een gezonde geest en een gezond lichaam de sleutel zijn om meer werkdruk aan te kunnen en beter te kunnen presteren. Deze prestaties worden niet alleen op zakelijk vlak van je gevraagd, maar ook privé. Na het werk willen we allemaal nog in staat zijn van waarde te zijn voor geliefden, leuke dingen doen met vrienden of die toffe ouder zijn die niet aan de zijlijn toekijkt. Het belang van een gezond en krachtig lichaam is steeds meer aanwezig in de samenleving. En dat zien we overal terug.

Supermarkten spelen in op bewustwording van de inhoud van producten (wel of geen suiker, veel of weinig vet, plantaardig of dierlijk), trainingsstudio’s schieten op elke hoek van de straat als paddenstoelen uit de grond. Waar eerder de trend was om alles zo snel en makkelijk mogelijk te maken, benaderen we onze doelen tegenwoordig heel anders. De quick fixes zorgen niet voor een duurzaam resultaat, dus daar willen we onze tijd niet meer in steken. We willen écht onze doelen behalen, en niet maar een maandje kunnen profiteren van je werk. Geen home work-outs meer of uren ploeteren in de sportschool, maar gericht aan jouw doelen werken is de oplossing.

2. Wat werkt dan het beste? Personaliseren!

Een op maat afgestemd trainings- en voedingsschema creëert een effectiever resultaat. Oftewel in een kortere tijd creëer je meer resultaat. Dus in plaats van twee uur in de sportschool trainen kun je in een uur personal 1op 1 training hetzelfde creëren. Wat je denkt in een half jaar te kunnen bereiken, bereik je in drie maanden dankzij een personal trainer. Nu hoor ik je vragen ‘Hoe dan?’. Nou, dat is simpel. Een goede personal trainer zorgt ervoor dat efficiënter met de tijd omgegaan wordt en de belasting van de oefeningen juist op elkaar afgestemd zijn.

“Maar kan ik dit zelf niet dan?” Natuurlijk kan dit. Het vergt alleen veel zelfdiscipline om door de weerstand heen te gaan. Weerstand om te starten met iets dat je niet gewend bent om te doen, en vanuit daar consistent komen opdagen, elke training en oefening het maximale uit jezelf te halen en technisch goed te blijven bewegen om blessures te voorkomen. Een personal trainer is dus naast dat hij persoonlijke schema’s maakt ook (in het begin) de stok achter de deur (deze stok zal je uiteindelijk zelf moeten worden). Hij is iemand die jouw gedrag spiegelt, zodat je ogen worden geopend. Maar een personal trainer is ook iemand die echt naar je luistert, hij schakelt snel en optimaliseert continue jouw trainingsschema.

3. Wat maakt een goede personal trainer?

“Ok, maar er zijn zoveel personal trainers. Hoe kies ik de juiste?” Een echte goede personal trainer is iemand die al tijdens een intakegesprek goed naar je luistert. De kern van jouw vraag staat centraal, hij focust op jouw doelen. Een goede personal trainer doorbreekt cirkels en spiegelt jouw gedrag, in plaats van meepraten en meebewegen. Iemand die durft jouw bewust te maken van de keuzes die je maakt. Want heel eerlijk, als je het zelf allemaal erg goed wist en deed, dan had je jouw doel al bereikt.

Daarnaast is het belangrijk dat iemand een juiste opleiding heeft gevolgd en ervaring heeft die matcht met jouw doelen. Alléén dan kun jij effectief naar jouw doelen toewerken met een meetbaar plan. Samen zorg je in jouw persoonlijke plan dat progressie continue te meten is en dat oefeningen technisch goed uitgevoerd worden, ook als je een ervaren sporter bent. Een goede personal trainer vindt de juiste balans tussen werk en privé, zodat jij op beide vlakken prestaties kan blijven leveren.

4. Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een personal trainer

 1. Kwalificaties en opleiding. Niet alleen in personal 1 op 1 training en voeding maar kijk bijvoorbeeld ook of ze een EHBO diploma hebben.
 2. Duidelijkheid in wat te verwachten voor welke kosten. Zo ook wat te doen met afmeldingen en teruggave van geld bij ziekte, of wanneer er geen klik is.
 3. Verzekerd voor ongevallen.
 4. Ervaren is op het gebied waar jij je in wilt verbeteren.
 5. Ben je in een speciale conditie (bijv. zwangerschap) of heb je specifieke klachten (bijv. diabetes) kies iemand die hierin specifiek opgeleid is.
 6. Iemand die nauw contact heeft met een goede fysiotherapeut en je hiernaar kan doorverwijzen bij kleine of grote klachten.
 7. Trust your gut. Naast alle bovengenoemde redenen is een klik hebben ook ontzettend belangrijk.

5. Wanneer wil je starten met een personal trainer?

 1. Als je geen of weinig resultaat ziet met wat je nu doet.
 2. Als je al lange tijd niet sport en niet weet waar je moet beginnen.
 3. Als je naar een hoger niveau wilt.
 4. Als je een opstap nodig hebt om vanuit daar zelf verder op te borduren.
 5. Als je wilt starten met een stok achter de deur.
 6. Bij een specifieke blessure/ziekte of conditie.
 7. Bij sportspecifieke doelen.
 8. Personal training is gewoon jouw ‘ding’, je kan lekker sporten op de tijd dat het jou uitkomt.

De nummer 1 reden om een personal trainer in te huren is afvallen en fit worden. De reden hiervoor is: het werkt!

Ik zoek een personal trainer

Ben je benieuwd hoe jij naar jouw persoonlijke doelen toe kunt werken met 1-op-1 training? Neem gerust contact op voor een vrijblijvende intake! Dan kijken wij samen naar jouw mogelijkheden.