Tip voor verandering in eetgedrag!

Je herkent het vast wel: je weet dat je eigenlijk niet (altijd) gezond eet, maar iedere keer als je je eetgedrag wil aanpassen, lukt het je niet. Dat is niet alleen heel frustrerend, maar natuurlijk ook heel demotiverend. Tijd om daar verandering in te brengen en nu eindelijk echt je eetgedrag en -gewoonten aan te passen. Met deze simpele en toch effectieve tip breng jij eindelijk verandering aan, geloof ons maar!

 

Redenen waarom het je nog niet is gelukt om je eetgedrag te veranderen

Voordat we de tip met je gaan delen, willen we eerst met je kijken naar waarom het je nog niet is gelukt je eetgedrag te veranderen. Aan je intentie ligt het in ieder geval niet! Je bent immers gemotiveerd en alert op de keuzes die je maakt. Je wil vaak wel gezonder eten of andere (lees: betere) keuzes maken, maar soms komt het er niet van. Maar waar ligt dat dan aan?

Het is niet altijd onwil die ervoor zorgt dat het je niet lukt om dit patroon te doorbreken. Je kan namelijk ook minder alert worden, afgeleid raken of de afspraken die je met jezelf gemaakt hebt simpelweg vergeten. Misschien val je terug op je automatische piloot en ga je daarom (oud) gewoontegedrag vertonen. Of misschien ligt het wel aan je planning. Er kunnen dus heel veel redenen zijn waarom het je nog niet is gelukt om je eetgedrag te veranderen.

 

Waar streef je naar?

Motivatie komt en gaat, dat is een feit. Daarop wachten en vertrouwen zal er niet voor zorgen dat jij jouw (eet)doelen behaalt. Een voorwaarde voor het behalen van succes is een sterke innerlijke drive om je doel te behalen. Ga dus eerst bij jezelf na waar je precies naar streeft: levert het veranderen van je eetgedrag je genoeg op en is het voor jou dus belangrijk genoeg om de ‘negatieve’ consequenties van je aanpassingen te aanvaarden? Als dat het geval is, dan levert de techniek pas op wat je hoopt, eerder niet.

 

Verandertechniek: dé tip om jou je eetgedrag te helpen veranderen

Wanneer je weet dat jouw doel prioriteit heeft, is er een simpele verandertechniek die je gemakkelijk zelf kan inzetten. Hierdoor wordt de kans groter dat je voorgenomen acties daadwerkelijk uitvoert. Deze techniek is het inzetten van ‘implementatie-intenties’.

Implementatie-intenties zijn hele specifieke ‘als/dan’-plannen die je zelf formuleert. Hiervoor identificeer je eerst de context waarbinnen je het gedrag wil uitvoeren (‘als’). Vervolgens formuleer je zo concreet mogelijk welk gedrag je wil vertonen als je je eenmaal in die context begeeft (‘dan’). Een intentie ziet er dus als volgt uit: ‘Als ik in situatie X zit, dan vertoon ik gedrag Y’. Een voorbeeld hiervan kan zijn: “Als ik maandagochtend opsta, dan bereid ik een kom met kwark, vers fruit en muesli en eet ik deze aan tafel op”.

 

Waarom werkt de techniek?

Het lijkt simpel, maar juist daarom is het vaak behoorlijk effectief. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen! In een onderzoek werd namelijk gekeken naar hoe je mensen kunt stimuleren meer vezels te eten. Een groep participanten kreeg informatie mee waarbij het belang van vezels werd benadrukt. Ook werd ze verteld wat het risico is als je te weinig vezels eet. De tweede groep kreeg deze informatie ook, maar werd daarnaast gevraagd om ‘als/dan’ plannen te maken. Beide groepen werden vergeleken met een controlegroep waar niks mee gebeurde. Bij de groep die alleen de informatie kreeg veranderde de vezelinname nauwelijks (35% vs. 38%), terwijl de tweede groep (met de ‘als/dan’ plannen) aanzienlijk meer vezels ging eten dan de beide andere groepen (91%).

 

Door simpelweg de voorwaarden rondom een bepaalde situatie voor jezelf helder te formuleren blijkt het dus makkelijker te zijn om je daar daadwerkelijk aan te houden. Je kan deze techniek dus niet alleen toepassen voor het specifieke doel wat je hebt gesteld (laten we deze ‘plan A’ noemen), maar ook voor allerlei andere doelstellingen. Wellicht zijn er meerdere plannen die je voor jezelf wil uitwerken, zoals voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Of wil je de techniek toepassen voor een ander issue, zoals je sportdoelen. Want ja, ook daarvoor is de techniek heel geschikt!

 

Probeer het maar!

Door een concrete implementatie-intentie op te stellen rondom een van je doelen is de kans groter dat je dat doel behaalt. Probeer het eens een week uit en kijk of het voor je werkt! Merk je dat het je niet lukt om plan A te behalen, bijvoorbeeld omdat je bent vergeten om boodschappen te halen voor je gezonde ontbijtje? Dan zou je zelfs kunnen overwegen om daar ook een implementatie-intentie op los te laten. Maar daarover – en over wat je doet als je in andere situaties de weg even kwijtraakt – vertellen we je meer in onze volgende blog…