Hoe behaal je zakelijk succes én een fijn sociaal leven?

In deze tijd wordt er veel van ons gevraagd! We dagen onszelf uit en willen veel uit het leven halen. Dat brengt drukte met zich mee. Daarbij zijn we dan vaak op zoek naar balans. We willen allemaal zakelijk succes én een fijn sociaal leven waarin je echt aanwezig bent en niet alleen maar druk ervaart. Hoe dan? Persoonlijke effectiviteit is de sleutel!

 

Productief of effectief?

Veel mensen praten over dat ze productiever willen worden. Maar alleen productiviteit vervult vaak niet wat we echt willen. We willen niet alleen productiever zijn en veel gedaan krijgen, we willen vooral de dingen doen echt belangrijk zijn en het resultaat geven dat we voor ogen hebben, dat voor meer effectiviteit zorgt. Persoonlijke effectiviteit kun je dus bereiken door te doen wat nodig is voor het doel dat je hebt.

 

Hoe kun je nou op de lange termijn zeer effectief blijven?

Op wilskracht kom je maar tot een beperkt level. De ene haakt hiermee eerder af als de ander. Uiteindelijk is het natuurlijk veel lekkerder om je nieuwe vorm van effectiviteit te transformeren naar een flow waar in alles moeiteloos lijkt te gaan. Om daar te komen is jezelf trainen in het aanpassen en shiften van je mindset een hele belangrijke factor om door de weerstand van je gevoel/stemming/of emotie heen te gaan en te doen wat nodig is, zolang als het nodig is en zoals hierboven productiviteit te onderscheiden van effectiviteit. We komen hierbij met vier punten die belangrijk zijn naar persoonlijke effectiviteit:

 

1. Energie is de brandstof tot succes

Alle tips in de wereld kun je gebruiken om persoonlijk effectiever te worden, maar deze tips kunnen alleen tot uiting komen als je goed voor jezelf zorgt. We kunnen niet 24/7 gas geven, en we kunnen niet leven op slechte brandstof.

Wanneer je jouw lichaam voedt, goed laat herstellen en niet laat dichtslibben geef je je lichaam rust. Je kunt de hele dag bezig zijn jezelf mentaal te trainen maar als het biochemisch een warboel is kunnen je hersenen deze signalen vervormen. Zo kan je de mooiste raceauto ter wereld hebben, wanneer je hem probeert te laten lopen op bier, doet hij het niet. En al heb je de juiste brandstof, als de motor niet goed geolied is kom je nooit tot topprestaties. Wat we hiermee willen zeggen is; hoe hoger je energieniveau is, des te efficiënter je lichaam. Hoe efficiënter je lichaam, des te beter zul je je voelen en des te meer je zult gebruikmaken van je talent om bijzondere resultaten bereiken.

 

2. Commitment op je doel vanuit bewustzijn

Als je maar positief denkt dan kom je er wel! Wie kent de uitspraak niet? Maar wij geloven er juist in dat je met positief denken er niet komt! Je bent dan heel erg bezig met je goed voelen, maar het leven is niet altijd leuk of alleen maar positief. Met deze instelling leidt het je niet tot de staat van een flow waar je graag in wilt zitten. Het wordt namelijk geprikkeld door externe impulsen. We zijn niet tegen positief denken, raden alleen een sterker alternatief aan; bewustzijn. Kijk eens naar jouw doel. Wat motiveert jou daar naar toe te werken? Maak er een sterk commitment op. Hoeveel effectiever zou je worden als je niet continue een behoefte nastreeft met alle emoties die daarbij horen, maar zelf interne rust en levensvreugde ervaart en gewoon blij bent anderen te helpen onafhankelijk wat het jou oplevert? Flow is moeiteloos, streven is moeite.

 

3. Geef naast productiviteit ruimte voor creativiteit

Neem naast productiviteit ook ruimte voor creativiteit. Oftewel niet alleen taak na taak wegwerken maar ook rust kunnen nemen. Het beste resultaat kent altijd een juiste balans tussen creativiteit en productiviteit. Zonder creativiteit geen top idee en zonder productiviteit geen uitvoering van het topidee. Creativiteit creëer je alleen als je UIT staat. Productiviteit alleen als je AAN staat. AAN staan vinden we comfortabel omdat het meetbaar is. We creëren ermee een lekker tevreden gevoel veel te hebben gedaan. Maar heb je ook gedaan wat ook echt nodig is? Of was je vooral erg druk bezig?

UIT staan doe je zonder telefoon, iPad, boek of iets waar je over na moet denken. Hoe en wanneer sta jij wel eens bewust UIT om meer overzicht en ideeën te krijgen in wat echt nodig is mee aan de slag te gaan?

 

4. Creëer goede relaties

Mensen die uitzonderlijke resultaten teweegbrengen doen dit niet alleen. Hoe meer je open staat jezelf in een situatie aan te passen naar de ander hoe groter de kans dat dit resulteert in betere resultaten. Je zult eigen beperkingen los moeten laten en met aandacht bij de ander moeten zijn.

Wanneer je niet werkt aan harmonie maar iemand wilt overtuigen van jouw manier van zijn, doen, spreken en luisteren werkt je met manipulatieve strategieën. Deze kunnen meestal tot het omgekeerde leiden. Hoe meer je geaccepteerd wilt worden, hoe meer iemand weerstand tegen je zal voelen. Hoe meer je mensen met je mee wilt ‘trekken’, hoe meer mensen je zullen vermijden. Voor effectiever resultaat gaat het er hier om boven je eigen persoonlijkheid uit te groeien.

 

Een paar slotvragen om te bepalen of je op de goede weg bent:

Stel jezelf een doel, en stel jezelf een aantal keer per dag de vraag: ben ik productief of effectief bezig naar mijn doel?
Voor lange termijn effectiviteit: houd ik mijn huidig werkritme voor langere tijd vol of ben ik roofbouw aan het plegen?