Ondernemer zijn en balans vinden, hoe doe je dat?

Als ondernemer krijg je heel wat verschillende uitdagingen voor je voeten geworpen. Je runt een bedrijf, stuurt een team aan, wil goed voor jezelf zorgen, er zijn voor je gezin, vrienden en familie én natuurlijk ook nog kunnen ontspannen. Hoe hou je nu al die ballen hoog? Daar interviewden wij mede-eigenaar Jim (33) én zijn zus Mandy (37), Mifitter en ook ondernemer, over. Wat voor impact heeft het ondernemerschap op hun leven? Lukt het hun om die balans te vinden of is die ver te zoeken…?

“Vroeger hadden we nooit bedacht om voor onszelf te gaan werken,” stelt Jim. “Sterker nog, we hebben allebei een soort afkeer tegen het ondernemerschap gehad. Onze (stief)vader – en tevens Mifitter – is MIFIT Jim en Mandy ondernemer en we hebben altijd gedacht dat we niet wilden wat hij had; altijd veel aan het werk, nauwelijks thuis, noem het maar op. Maar tegelijkertijd is hij ook weer een heel goed voorbeeld geweest.” Dat beaamt Mandy ook: “Doordat je uit een ondernemersnest komt is de drempel lager om zelf die stap te zetten, want je hebt er meer ervaring mee en hebt er meer van gezien. Dan weet je beter wat het ondernemerschap inhoudt en kan je die keuze beter maken. Al weet je pas écht wat het ondernemen inhoudt als je er daadwerkelijk aan bent begonnen.”

Het begin van een ondernemersavontuur

Alhoewel Jim dus nooit had bedacht om voor zichzelf te beginnen, is dat uiteindelijk wel gebeurd. En die keuze lijkt hem uiteindelijk beter te passen dan hij van tevoren had bedacht. “Nadat ik een tijd als gymnastiekdocent voor de gemeente had gewerkt, kreeg ik het besef dat ik dat niet mijn hele leven wilde blijven doen. Maar ik wist ook niet precies wat ik dan wél wilde doen. Daan, de man van Mandy en dus mijn zwager, hielp me inzien dat ik iets op persoonlijk vlak wilde doen waarin ik anderen kon helpen hun volle potentieel te benutten. Toen ben ik opleidingen tot personal trainer gaan volgen en ben ik, nadat ik van Mandy voor mijn slagen de door haar ontworpen website van Mifit cadeau had gekregen, naast mijn baan begonnen met ondernemen. Dat is eigenlijk de start geweest van het bedrijf zoals ik het toen runde. Inmiddels is daarin veel veranderd: nadat Roos in 2015 bij Mifit is aangesloten ben ik echt de overstap naar het fulltime ondernemerschap gaan maken en zijn we gestart met een traject met een business coach. Dat heeft veel teweeggebracht, zowel business-wise als op persoonlijk vlak.”

Balans vinden

De groei van je bedrijf brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. En dan kan het nog best een uitdaging zijn om, als gedreven ondernemer, alle ballen hoog te houden en jezelf niet voorbij te lopen. “Balans vinden in wat je doet is enorm belangrijk, daar coachen wij anderen natuurlijk ook op,” stelt Jim. “Voor mij zit balans hem in goede, duidelijke afspraken maken en goed voor jezelf blijven zorgen. Daarom vinden Roos en ik het onder andere heel belangrijk om onze eigen sportmomenten in te plannen. Dat doen we voor onze ontspanning én tegelijk om goed voor onszelf kunnen zorgen. We werken dagelijks aan een gezonde balans in voeding, dat is voor ons een essentiële factor om ons fit en energiek te voelen. Daarnaast hebben we duidelijke afspraken over ons werk en de zorg van ons zoontje én plannen we quality time met elkaar en met vrienden en familie in, zodat dat er niet bij in kan schieten. Dat helpt ons niet alleen maar met werk bezig te zijn en plezier te hebben in alles wat we doen.”

Harde werkersmentaliteit

Alhoewel Jim en Mandy zo hun verschillen hebben, lijken ze in bepaalde opzichten wél heel veel op elkaar. Zo bezitten ze beiden bepaalde (ondernemers)kwaliteiten die hen al veel hebben geholpen in hun ondernemersavonturen. “We zijn allebei harde werkers, hebben superveel discipline en zijn ambitieus in de doelen die we stellen. We willen altijd vooruit, zijn positief ingesteld en zien oneindig veel kansen en mogelijkheden. Dat zit in onze roots. We hebben van onze ouders altijd te horen gekregen “kan niet bestaat niet”. Daardoor blijven we allebei lang doorvechten en geloven we erin dat we onze dromen waar kunnen maken, zelfs al zit niet altijd alles mee. We zijn geen quitters, dat zit gewoon niet in ons. Als je iets echt wil, doe je er alles aan om dat waar te maken. Dat kan dus soms wel ten koste gaan van de balans in je leven. Het is voor ons dan ook een uitdaging om onszelf niet voorbij te lopen.”

Altijd in beweging

Zowel Jim als Mandy zijn voorlopig echter niet van plan om stil te gaan zitten, niet alleen wat betreft het sporten, maar ook op ondernemersvlak. “We zijn er allebei op gericht om onze bedrijven te laten groeien en ons nog verder te professionaliseren. Dat doen we bijvoorbeeld door steeds intensiever met elkaar samen te werken. Verder zijn er nog punten waar ik mezelf graag meer op zou willen ontwikkelen,” stelt Jim. “Mijn kracht zit hem in de verbinding met anderen aangaan, zorgen dat mensen zich thuis voelen binnen ons bedrijf. Ik ben een echte doener en doe nu dan ook nog van alles binnen Mifit. Ik zou me meer willen ontwikkelen op

MIFIT mandy sportend jim trainer

managementvlak, zodat ik ons team nog beter kan gaan aansturen. Om de volgende stap te kunnen zetten ga ik daarom binnenkort een nieuw traject aan met onze business coach.”

Jim houdt er namelijk niet van om dingen half te doen: “Ik wil alles wat ik doe goed doen en er volledig voor kunnen gaan. Dat is, naar mijn mening, de beste manier voor ons om succes te boeken. Ik vind het enorm tof dat ik als ondernemer iets kan opbouwen en met een team wat helemaal achter de visie staat die wij hebben gecreëerd een bedrijf kan neerzetten. Daar zijn we druk mee bezig en daar ben ik nu al heel trots op.” En daarin ondersteunt zijn zus hem natuurlijk ook: “Vanuit mijn bedrijf helpen we Mifit met marketing & design om Mifit naar een hoger level te tillen. We willen Mifit echt als brand blijven profileren, hun community vergroten en versterken én ervoor zorgen dat zij de autoriteit wat betreft training, voeding en mindset worden gezien. Het is heel tof om zo aan het bedrijf van je broer bij te kunnen dragen.”

Meer weten over MIFIT of een proefles aanvragen? Neem contact op.