Een krachtige mindset voor meer succes

Een mindset voor succes, dat wil iedereen wel. Je krijgt ‘m alleen niet zomaar. Bij het nastreven van een uitdagend doel moeten we namelijk buiten onze comfortzone treden, en dat is wel eens lastig. Buiten onze comfortzone. Oftewel: buiten hetgeen we als prettig ervaren en anders dan hoe we het altijd gedaan hebben. In je comfortzone is het niet altijd gemakkelijk om mogelijkheden te zien. Want als we dat makkelijk vonden, dan hadden we het wel al gedaan.

Als mens willen we namelijk het liefst alles zo houden zoals we ‘t kennen. Zo werkt het fysiologisch: kijk maar eens naar flinke schommelingen in je suikerspiegel. Daar voel je je niet prettig bij. Zo ook emotioneel: vaste patronen voelen altijd lekker veilig. We weten wat we hebben en wat we kunnen verwachten.

Het moment dat je ervoor gaat

Op het moment dat we ervoor kiezen een stap buiten onze comfortzone te zetten gaat ons brein tekeer. Gedachten, verhalen, redenen en excuses komen tevoorschijn om het gevaar voor het onbekende te mijden en te behouden wat we op dit moment hebben.

Wanneer we hier bewust van zijn creëren we de mogelijkheid om een houding aan te nemen waarin we onze keuzes rationeel kunnen afwegen. Deze slimme manier van kiezen is zeker niet altijd prettig, maar het brengt je wel bij je voorgenomen doelen. En het mooiste hiervan? Iedereen kan dit! Veel mensen zijn zich helemaal niet bewust van deze kwaliteit, en hebben maar één manier van kiezen: kiezen vanuit instinct (reptielenbrein) en emotie (limbische brein). Ze zien niet dat er, ondanks deze gedachten, ook anders gehandeld kan worden!

Een mindset staat dus niet vast en kan gecreëerd worden

In dit artikel bespreken we drie nieuwe onderdelen van een sterke mindset. Wat kun jij nog toepassen om je eigen mindset sterker te maken?

  1. Brutale eerlijkheid

Je kunt alleen succesvol aanpassingen maken in je leven als je een helder doel formuleert en daar 100% voor gaat maar ook door eerlijk te kijken waar je nu staat. Om de juiste route uit te stippelen zal je, voordat je jouw doel formuleert, eerst moeten weten waar je vandaan komt. Weet je wat je wilt? Kijk dan ook eens brutaal eerlijk naar jezelf. Waar sta je nu? Wat gaat er goed ? Wat werkt er niet? Waar verwacht je dat problemen om de hoek komen en wie je moet zijn om deze te tackelen? Jouw manier hoe je naar uitdagingen kijkt is allesbepalend voor succes. Het creëren van een mindset waarin je problemen en obstakels ziet als een uitdaging, en deze niet uit de weg gaat, start vanuit open- en eerlijkheid.

  1. Creëer commitment

Authentiek commitment aangaan en ergens 100% voor gaan kan alleen met gelijke achterliggende intenties. Is jouw doel nét niet passend bij jouw intenties, dan kan je je nooit volledig storten op het bereiken van dit doel en zijn andere zaken altijd belangrijker. Op het moment dat je weet dat jouw doel samenhangt met je intenties kun je een authentiek commitment aangaan. Met dit commitment laat jij jezelf (en omgeving) weten wat er gaat gebeuren. Je zegt iets te doen en doet het. Zeggen wat je gaat doen is vaak een pittige drempel, maar vergeleken met het consistent uitvoeren van de kernacties was dit nog het makkelijke deel. Jouw integriteit en het bewijs of je commitment oprecht is zit namelijk niet in jouw intentie maar in het resultaat. Met oprecht commitment kun je bouwen op jezelf en laat je zien dat anderen op jou kunnen bouwen.

  1. Maak concrete afspraken

De manier waarop je jouw afspraken communiceert is de sleutel tot succes. Te vaak denken we te communiceren in afspraken maar hebben we eigenlijk alleen vage verwachtingen. Stop dingen te verwachten en maak concrete afspraken. Deze concrete afspraken hoeven alleen bewaakt te worden. Op deze manier communiceer je met vertrouwen en respect naar jezelf en naar anderen. Je maakt krachtige beloften waarvan jij en jouw omgeving weten dat je jouw woord eer aan doet.

Wat kies jij?

Het creëren van een krachtige mindset voor succes is niet gemakkelijk, maar absoluut een keuze die te trainen is. Het zal tijd en energie kosten maar met veel herhaling zal deze mindset blijvend gecreëerd worden.

Hulp nodig? Schrijf je nu in voor een proefles.