‘Gezond’ vs. ‘ongezond’ – hoe verbeter je jouw eetpatroon?

Nederland telt op dit moment zo’n 17 miljoen voedingsdeskundigen. Want zo’n beetje iedereen

evert koken

heeft tegenwoordig een mening over wat gezonde en wat ongezonde voeding is. Producten of zelfs gehele macronutriënten worden snel weggezet als slecht of zelfs als vergif waar je verslaafd aan raakt. Deze mening over voeding wordt graag verkondigd en ook nog eens verpakt als de absolute waarheid. Maar bestaat er nu echt zoiets als goede en slechte voeding?

Bestaat er zoiets als goede en slechte voeding?

Wij bij Mifit zijn we van mening dat deze focus op gezonde en ongezonde voedingsproducten niet altijd bijdraagt aan het verbeteren van iemand zijn gezondheid. Want het labelen van producten als goed of slecht heeft ook nadelen. Want zou je ‘slechte’ producten dan nooit mogen eten? En als je ze wel eet, wat gebeurt er dan? Deze focus op goed en fout levert vooral veel stress op.

Jouw totale eetpatroon

In plaats van het heel zwart/wit labelen van voedingsmiddelen als ‘goed’ of ‘slecht’, zou je ook kunnen kijken naar je totale voedingspatroon. Wij merken dat wanneer hier de focus op komt te liggen, dit veel meer resultaat geeft en dit ook langer volgehouden kan worden.

Door je totale voedingspatroon in kaart te brengen en hier bewust mee bezig te zijn, kun je goede uitspraken doen over de kwaliteit van je voeding. Dit doe je door een voedingsdagboek in te vullen. Schrijf daarin nauwkeurig op welke producten je eet en noteer de portiegrootte die je hebt gegeten.

Het voedingsdagboek geeft inzicht in:

1. De totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt.
2. De verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten in je voedingspatroon.
3. Jouw maaltijdfrequentie.
4. Jouw productkeuzes.

Kleine, blijvende veranderingen in jouw eetpatroon

Wanneer je inzicht hebt in jouw voedingspatroon, kan je door middel van kleine haalbare aanpassingen verbeteringen doorvoeren. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat de totale hoeveelheid vet die je binnenkrijgt relatief hoog is. Het dagboek laat duidelijk zien in welke producten deze vetten zitten. Zo kan je door een aanpassing in de portiegrootte van deze producten veranderingen maken, waardoor je minder vetten binnen zal krijgen.

Wil jij blijvende veranderingen maken in jouw voedingspatroon? Dan zal je verder moeten kijken dan of je weleens ‘ongezonde’ producten eet. Een voedingspatroon met hier een daar wat producten die veel mensen als ‘slecht’ beschouwen kan nog steeds zeer gezond zijn. Je kan er zelfs gewichtsverliesdoelstellingen mee behalen, zolang de totale balans maar in orde blijft.

Wil je meer weten over hoe je met kleine aanpassingen ‘gezonder’ kan gaan eten? Of wil je direct aan de slag gaan met jouw voedingspatroon? Twijfel dan vooral niet om contact met ons op te nemen om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen! Neem contact op.