Geen tijd om te sporten? Zo reken je daarmee af!

Het is een van de meest voorkomende excuses om niet te sporten: tijdgebrek. Maar is dat nu wel écht zo? Heb je inderdaad geen tijd om te sporten, of schuilt er misschien een andere reden achter? En hoe kan je er nu voor zorgen dat je, als je heel weinig tijd hebt, toch een gaatje kan vinden om de gym in te gaan of een rondje hard te lopen? Wij leggen het je graag uit!

 

 

Hoe komt eigenlijk het dat we vaak denken geen tijd te hebben om te sporten?

“Voordat we je gaan vertellen wat je kan doen om af te rekenen met tijdgebrek als het gaat om tijd om te sporten, moeten we eerst deze vraag beantwoorden. En het antwoord is eigenlijk heel simpel: sporten kost gewoon tijd. Natuurlijk niet alleen de tijd die je nodig hebt om daadwerkelijk te sporten – al zo’n 30 tot 60 minuten – maar je moet je natuurlijk ook nog voorbereiden, er naartoe rijden en dan na afloop ook nog douchen en omkleden. Vaak ben je dus al minimaal 60 tot 90 minuten kwijt als je wil sporten. En als je het dan ook nog goed wil aanpakken, investeer je deze tijd meerdere keren per week.

Conclusie: trainen kost gewoon tijd. Nu hebben niet veel mensen tegenwoordig 3 tot 4 uur per week – want daar hebben we het omgerekend eigenlijk over – vrij in hun drukke leven. Zeker als je ook factoren als werk, gezin, vrienden, familie en andere tijdsbestedingen gaat meerekenen. Dan komt die paar uur per week die je zou willen investeren in je fysieke gezondheid niet zomaar uit de lucht vallen. Wil je succesvol aan jezelf en je fysieke gezondheid werken, dan zal je deze tijd dus echt vrij moeten maken. Simple as that.”

 

Tijdgebrek? Smoesjes!

Oké, dat betekent dus dat tijdgebrek misschien wel helemaal niet zo’n groot probleem is. Is ‘Ik heb geen tijd’ dan dus nog wel een grondig excuus om niet te sporten? Eigenlijk niet… Sterker nog, vaak is het geen kwestie van geen tijd hebben, maar prioriteiten stellen. Als je de tijd die je wil sporten iedere week voor jezelf zou reserveren, zou te weinig tijd hebben helemaal geen probleem hoeven zijn. Het probleem zit hem er eerder in dat we onze gezondheid en sporten niet als prioriteit zien. En dat is zo zonde!

 

 

Stel nu dat je kindje of een van je ouders ziek is en je iedere week een paar uur vrij moet maken om zorg te dragen voor deze dierbare. Kan je dan wel tijd vinden? Op een of andere manier is de gezondheid van een ander vaak wel een prioriteit voor ons, maar onze eigen gezondheid niet. Daar moet uiteraard verandering in komen!

 

 

Direct resultaat of geduld kweken?

Wat veel mensen moeilijk vinden is dat je de tijd die je investeert in sporten niet altijd direct terug te zien is. Het is – helaas – niet zo dat je na een week fanatiek sporten in een keer fitter, gezonder of slanker bent. Nee, dit heeft tijd nodig. Je zult week in week uit tijd moeten investeren om je doelen te bereiken.

 

Natuurlijk snappen we ook dat je sneller gedemotiveerd raakt als je geen vooruitgang kan zien. Daarom proberen wij tijdens onze trainingen de kleine progressies die je van week tot week maakt óók zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld aan de hand van onze app, waarmee je ieder stapje wat je maakt zelf kan inzien. Wedden dat dat ervoor zorgt dat je je motivatie blijft behouden? 😉

 

Oké, en nu?

Je hebt vastgesteld dat je tijd wil vrijmaken om te sporten. Maar je hebt echt een drukke planning… Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat je, zelfs als je weinig tijd hebt, een moment kan vinden om te sporten?

Voordat je begint met sporten, is het belangrijk om de balans op te maken. Wat ben je bereid te investeren in (tijd) en wat verwacht je voor resultaten op het gebied van gezondheid en fitheid? Oftewel, wat is je doelstelling? Is jouw doel haalbaar ten opzichte van je bereidheid?

Sommige doelstellingen hebben maar een of twee intensieve beweegmomenten in de week nodig, terwijl andere doelstellingen een grotere tijdsinvestering nodig hebben. Het hangt dus helemaal af van je doel(en) hoe jouw tijdsinvestering er de komende tijd uit moet zien.

Nu snappen we natuurlijk best dat het niet altijd even makkelijk is om zelf in te zien wat er nodig is om je doelen te halen. Of misschien zie je het wel, maar weet je niet waar je moet beginnen. Daar kan een goede personal trainer je natuurlijk mee helpen. En als we het dan toch hebben over tijd besparen: met personal training kan je heel efficiënt en gericht gaan trainen, waardoor je iedere minuut die je hebt vrijgemaakt voor het sporten effectief benut.

Als je het sporten zelf gaat proberen, is de kans groot dat het je meer tijd gaat kosten om je doelen te bereiken. Een trainer zorgt namelijk voor een duidelijk doel én een bijpassend plan om je doel te bereiken. Je totale tijdsinvestering zal dus een stuk minder groot worden als je gericht met een trainer aan de slag gaat!

 

Zou jij weleens willen kijken of sporten met een personal trainer iets voor jou is? Dan is ons kennismakingspakket Personal Training misschien wel iets voor jou! Bekijk het pakket hier of ontdek meer over onze werkwijze en plan een gratis kennismakingssessie in.