Wordt het fitness, of toch personal training?

Stel, je wilt genieten van wat een fit en energiek lichaam je kan brengen. Die bank is passé en de coronakilo’s mogen er nu echt vanaf.

Waar moet je beginnen?

Vaak is de drempel ‘niet weten waar te beginnen’ al hoog. En een summerbody is er zeker niet met enkel een knip in de vingers. Daarom helpen wij je met een keuze te maken door een aantal belangrijke zaken op een rij te zetten. We nemen alle sporten mee in aanmerking: fitness, groepslessen in de sportschool, personal training, bootcamp, totale lifestyle coaching of small group training.
Wil je een stok achter de deur?

Heb jij om te starten een stok achter de deur nodig? Dan zie je vaak dat deze stok gezocht wordt in een trainingsmaatje. Dit werkt vaak erg goed tot je maatje om wat voor reden dan ook afhaakt. Met personal training daarentegen is je trainer de stok achter de deur om op te komen dagen en te doen wat nodig is.
Als we nog een stapje verder gaan zie je dat je bij totale lifestyle coaching zelf de stok achter de deur wordt. Bij deze trainingsvorm leer je een mindset te creëren waarbij je de stok op den duur zelfs niet meer nodig hebt. Als je meer bewust wilt worden van de keuzes die je maakt, dan kies je voor een trainer die genoeg ervaring heeft om je op mindset te begeleiden.

Wil je vrijheid om zelf je training te bepalen?

Vrijheid kun je op twee manieren interpreteren.
1. Vrijheid ervaren in de sportruimte door materiaal te gebruiken wanneer jij het wilt zonder in de rij te hoeven staan.
2. Vrijheid ervaren bij het maken van je eigen trainingsschema.

Materiaal gebruiken zonder in een rij te hoeven staan, maar ook weten hoe je het materiaal gebruikt (niet geheel onbelangrijk) kun je het beste terecht bij een personal training studio. De tijd en materiaal is dan gereserveerd voor jou. Wanneer je je eigen trainingsschema wilt bepalen kun je het beste kiezen voor fitness. Je bepaalt dan helemaal zelf je eigen periodisering, arbeid/rust verhouding gedurende de week en wat je wanneer wilt gaan trainen. Zo kun je de ene dag bijvoorbeeld vrij trainen in de fitnessruimte en de andere dag een groepsles volgen.

Hoe word je het beste gemotiveerd?

Motivatie komt en gaat. Het ene moment hebben we het en het andere moment kan het weg zijn. Motivatie is dus niet de sleutel tot succes. Drive wél, de drive om echt je doel te willen behalen.
Drive samen met een prettige omgeving maakt het wel makkelijker om te komen trainen. Een prettige omgeving kan gecreëerd worden door de mensen met wie je traint, het lekkere weer. Maar het beste gevoel krijg je door je eigen resultaat te zien. Met personal training hoef je dit niet zelf te doen en houd de trainer precies jouw groei bij tijdens je traject. Juist dat geeft de perfecte boost om door te pakken.

Hoe belangrijk is voor jou een community waar jij je thuis voelt?

Trainen in een studio of sportschool met een groep gelijkgestemden kan een heerlijke motivator zijn. Elke keer als je op jouw trainingslocatie komt ervaar je gezelligheid die bij je past en krijg je een gevoel van thuiskomen. Vooral als het gelijkgestemden zijn die je naar een volgend level tillen.

Aansluiten in een community is alleen niet voor iedereen noodzakelijk. Als je enkel alleen je training wilt afwerken en terug naar huis wil, is het niet fijn als je voor en na je training steeds aangesproken word door mensen die ‘gezellig’ even willen kletsen. Een community is al met een klein groepje te vormen. Dus bij een small group, bootcampclubje of binnen een van de groepslessen in een grote sportschool kan dat gevoel al gecreëerd worden. Het kan ook binnen een volledige studio, sportclub hoog in het vaandel staan. Wil jij enkel en alleen trainen en weer weg gaan is het aan te raden te kiezen voor Fitness of met een personal trainer die op zichzelf werkt aan de slag te gaan.

Krap in tijd? Welke vorm van training past het makkelijkst in mijn drukke agenda?

Tijd te kort? Wil je zoveel mogelijk resultaat in zo’n kort mogelijke tijd? Ga dan voor een groepsles met een trainer. Een trainer zorgt ervoor dat je continue aan het werk blijft en niet afgeleid raakt. Het voordeel hiervan is dat je je effectiviteit direct omhoog schroeft.

Een alternatief is natuurlijk de 1-op-1 training. Een goede personal trainer kan door zijn kennis en kunde in een uur tijd bereiken wat je misschien zelf in twee uur vrije fitness training doet. Daarnaast kun je met een personal trainer agenda’s op elkaar afstemmen en zo trainen op het tijdstip dat jou uitkomt.

Hoe train je doelgericht?

Wil je snel resultaat? Met een sappenkuur en cardio trainingen kun je in een maand tijd flink wat kilo’s kwijtraken. Echter is de kans op blessures, weinig energie en terugval na die maand erg groot. De vraag is dus: wil je snel of wil je duurzaam resultaat?

De meeste mensen willen niet alleen een fit en energiek lichaam bereiken, maar ook behouden. Dan is het slim om hierin begeleiding te zoeken. Daarom adviseren wij altijd een personal trainer die je kan coachen op je gehele levensstijl.

Hoe krijg je de beste begeleiding bij specifieke doelen?

Een personal trainer is er speciaal voor jou en voor jouw doelen. Belangrijk is wel dat je de juiste keuze maakt. Welke begeleiding je nodig hebt is afhankelijk van waar je nu staat, waar je naartoe wilt en je kennis hierin. Door middel van je eigen ervaring in combinatie met groepstrainingen en consults kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Afhankelijk van eigen ervaring en kennis heb je met enkel een aantal consults en aanvullend groepstrainingen genoeg of kun je het beste een langer persoonlijk traject aangaan. Die keus hangt af van waar je nu staat.

Last but not least; de kosten.

Als je een afweging maakt op gebied van kosten neem dan twee zaken in overweging.

1. Je eigen ervaring en kennis: Heb je meer ervaring en kennis, dan heb je minder begeleiding nodig. Heb je wel ervaring met sport, maar nog nooit het doel bereikt dat je eigenlijk echt wilt is het handig om hierin begeleid te worden. Je kunt denken aan een personal coach maar ook eventueel aan small group training om kosten te sparen.

2. Jouw commitment: hoe belangrijk is het voor jou te bereiken wat je wilt? Vind je het wel leuk als je jouw doel bereikt maar is het voor jou geen echte prioriteit? Dan is het ook minder belangrijk voor je dat het resultaat langer op zich wacht. Wanneer je heel duidelijk hebt dat het belangrijk is dat je je doelen gaat bereiken is het handig om hierin persoonlijk afgestemde begeleiding te krijgen met een personal trainer.

Nu je bepaald hebt wat voor jou belangrijke punten zijn om rekening mee te houden zul je moeten bepalen wat bij je past. Dit doe je het beste door langs te gaan. Kijk dan niet alleen naar hoe de trainer er zelf fysiek uitziet. Vraag naar opleiding, ervaring, referenties en het belangrijkste: de aanpak bij jouw doelen. Alleen dan kun je een weloverwogen keuze maken.

Ben je benieuwd wat wij bij MIFIT doen? Zou je willen weten of wij iets voor jou kunnen betekenen? Kom eens vrijblijvend op de koffie dan maken we kennis en gaan we het gesprek aan.