Blijvend resultaat

Aan de hand van de vorige blog heb je een goed overwogen keuze kunnen maken over welke sportaccommodatie, welke vereniging of club bijdraagt aan jouw doelen behalen. Fitter, slanker of meer balans, wat jouw doel ook is je gaat vast je tijd niet spenderen aan iets waarvan je nu al weet dat het alleen op korte termijn vast te houden is. Het lijkt mij dat je wilt gaan voor blijvend resultaat.

Hoe krijg je blijvend resultaat?

Hoe vaak heb jij al geprobeerd om af te vallen? De kans dat dit meer dan één keer is, is groot. Hoe komt het toch dat het afvallen op het moment zelf vaak wel lukt maar dat na een aantal maanden je toch weer merkt dat je eigenlijk weer terug bent op je oude gewicht? In deze blog geef ik tips over hoe jij de kans kan vergroten dat jouw resultaat op het gebied van gewichtsverlies blijvend is.

Lange vs de korte termijn

Gewichtsverlies op korte termijn is het probleem niet. Je kiest een willekeurig populair dieet en wanneer je dit strikt volgt zal je waarschijnlijk binnen één week al resultaat zien.

Ieder dieet op de wereld werkt uiteindelijk hetzelfde, je probeert door middel van restrictie een negatieve energie balans te creëren.

Deze restrictie kan je jezelf opleggen door:

  • Minder koolhydraten te eten
  • Minder vetten te eten
  • Alleen nog maar te eten tussen 12:00 en 19:00
  • Je maaltijden te vervangen door sapjes
  • Alleen nog maar eten wat onze voorouders ook aten
  • En nog 1000 en 1 andere opties

Het uiteindelijke idee achter elk dieet is dat je minder calorieën binnen krijgt dan dat je verbrand, dit noemen we een negatieve energie balans.

Al deze diëten werken ook. Op de korte termijn dan.

Het probleem ligt bij de lange termijn. Het dieet wat je kiest zal je als je niet wilt terugvallen moeten kunnen volhouden. Wanneer je namelijk je oude voedingspatroon weer oppakt dan zal je weer aankomen tot je oude lichaamsgewicht. Dit is het probleem met de populaire diëten. Het ligt zo ver van je “normale” voedingspatroon vandaan dat het heel lastig is om de rest van je leven te blijven doen. De kans op een terug al naar het oude voedingspatroon is dan ook heel groot.

Tips om je nieuwe voedingspatroon te blijven volhouden (voor altijd)

  1. Kies geen populair dieet maar maak je eigen dieet.

Een dieet is niets anders dan een set regels voor jezelf omtrent voeding. Deze regels kan je zelf maken. Wanneer je een regel maakt moet je in je achterhoofd hebben dat je deze regel voor altijd kunt blijven volhouden. De populaire ‘een maand geen alcohol drinken’ valt dan bijvoorbeeld al af. Want één maand is niet de rest van je leven.

Je kunt wel kiezen voor “de dieetregel” ik drink maximaal …. glazen alcohol per week verspreid over maximaal …. aantal dagen.

Maak de gekozen regels zo specifiek mogelijk. De regels moet strikt genoeg zijn dat je een negatieve energie balans creëert en los genoeg dat je ze kunt blijven vol houden.

  1. Hanteer een haalbaar calorie tekort

Nog een groot nadeel van veel populaire diëten is de grootte van de negatieve energie balans. Je kunt namelijk een grote of kleine negatieve energie balans creëren. Hoe groter het tekort hoe sneller je afvalt maar ook hoe moeilijker het is om vol te houden. Daarnaast is ook nog eens de kans op spiermassa verlies groter bij een groot energie tekort. Veel populaire diëten hanteren een enorm groot energie tekort.

Hoe weet je of het energie tekort groot of klein is? Door het meten van je lichaamsgewicht. Wanneer je veel gewicht verliest is het tekort groot. Een mooie richtlijn is 0,5 tot 1% gewichtsverlies per week.  Wanneer het gewichtsverlies groter is zal het moeilijker zijn om dit dieet vol te houden.

  1. Blijf je voortgang monitoren

Door te blijven meten kun je op tijd ingrijpen. Je kunt jezelf dagelijks wegen en het gemiddelde weekgewicht berekenen en je kunt je omtrekmeting bij houden. Zie je dat de metingen omhoog oplopen dan weet je dat je iets moet gaan veranderen. In losse gewichtsmetingen kunnen flinke fluctuaties voorkomen die te voorkomen zijn door je gemiddelde week gewichten met elkaar te vergelijken.

  1. Vind een gezonde community

Wanneer jij jezelf omringt met mensen die ook aan hun gezondheid werken is het makkelijker om vol te blijven houden. Bij Mifit investeren we daarom ook veel tijd in het creëren van een community. Dit doen we naast met elkaar te trainen ook terug in de sportieve events waaraan we deelnemen én organiseren. Een gezonde community om je heen kan een wereld van verschil maken!

Ben je benieuwd wat wij bij MIFIT doen? Zou je willen weten of wij iets voor jou kunnen betekenen? Kom eens vrijblijvend op de koffie dan maken we kennis en gaan we het gesprek aan.