Gisteravond gaven Roos & Evert een webinar over trends in gezondheid die nu een grote rol spelen. Kon je er niet bij zijn? Geen probleem! Wij hebben in deze blog alles wat je moet weten over trends en de trends in gezondheid die nu populair zijn voor je op een rijtje gezet. Jij wil immers ook weten of ze iets voor jou kunnen betekenen, toch? Lees dan snel verder!
Wat is een trend?
Een trend is eigenlijk een heel ruim begrip. De laatste jaren zijn, dankzij het internet en de groeiende technologische mogelijkheden, trends enorm toegenomen. We definiëren trends op onze eigen manier, de een ziet een trend als iets op de korte termijn, de ander relateert het juist aan de lange termijn. Trends zijn er in allerlei soorten en maten en zijn dus voor ieder individu anders.
Je kunt een trend het beste omschrijven als een waarneembare koers waarmee een bepaalde markt of sector zich ontwikkelt. Trends komen in alle markten en maatschappijen voor en hebben een belangrijke eigenschap met elkaar gemeen: ze laten sporen na in de maatschappij. Ondanks dat er dus niet een heel eenduidige definitie is, lijkt dat het eerste belangrijke criterium voor een ‘trend’ te zijn.
Trend vs. hype
Doordat een trend écht impact op de maatschappij maakt, is hij te onderscheiden van een rage of hype. Een hype is namelijk iets dat dankzij inspanning van de media als sensatie wordt gepresenteerd aan het grote publiek. Hypes zijn dus eigenlijk niets meer dan uitvergroot nieuws of overdreven reclame. Denk bijvoorbeeld aan fitnessapparatuur als de Abtronic van Tell Sell.
Waarom volgen we trends?
Onbewust zijn we allemaal trendsetters, trendwatchers, trendvolgers of misschien wel late schapen. Vrijwel iedereen is gevoelig voor trends, want ‘on trend’ zijn voelt goed. We voelen ons er zelfverzekerder door en experimenteren met trends als een vorm van zelfexpressie. Aan de andere kant kan veel bezig zijn met trends er ook voor zorgen dat we ‘verslaafd’ raken. Trends wakkeren een onverzadigbare honger in ons aan om spullen of diensten te kopen die we helemaal niet nodig hebben, ze geven ons het gevoel iets ‘nieuws’ te hebben. Omdat we allemaal hunkeren naar ‘nieuwe’ manieren om te ontspannen, fitter te worden of af te vallen, zijn we dus heel gevoelig voor trends.
Welke trends zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten trends. Laten we je het verschil uitleggen tussen een microtrend, een maxitrend en een megatrend. Een microtrend is een trend op relatief ‘kleine’ schaal die voortkomt uit een maxitrend. Een maxitrend komt op zijn beurt weer voort uit een megatrend, een trend die de hele maatschappij beïnvloedt.
Bewustzijn
In deze blog gaan we ons focussen op microtrends die voortkomen uit de maxitrend ‘Bewustwording in mens, maatschappij en milieu’. Ons dagelijks gedrag heeft namelijk invloed op deze drie M’s. Door een lange megatrend op het gebied van economie leven we tegenwoordig in een supersnelle, digitale prestatiemaatschappij. Hierdoor voelen we ons vaak opgejaagd, gestrest, overspannen en krijgen we te maken met algehele gezondheidsklachten. Het effect hiervan is dat er naast trends die alles nog meer versnellen, tegentrends ontstaan, die nauw samenhangen met bewustzijn.
Bewustzijn als mens zorgt ervoor dat onze behoefte aan persoonlijke rust, visie een krachtig lichaam en een heldere geest groeit. We willen fitter, gezonder en sterker oud worden, niet alleen om te kunnen presteren, maar ook om bewuster om te kunnen gaan met het leven dat ons is gegeven. Wat voor eetpatroon kies ik precies en waarom? Waarom doe ik de sport die ik beoefen? We willen dingen minder op de automatische piloot doen, maar er bewuster bij stilstaan wat het precies is dat ons gezond en gelukkig maakt/houdt.
Huidige trends in gezondheid
Wij hebben de microtrends die we met je gaan bespreken onderverdeeld in vier gebieden; Voeding, Training, Slaap/Ontspanning en Mindset. We hebben ervoor gekozen om deze te verdelen in deze gebieden omdat we erin geloven dat deze veel impact op jou en je gezondheid hebben en daarom bepalen hoe ‘gezond’ jij bent. Het is daarom goed om bewust met deze leefgebieden bezig te zijn!
-
Intermittent Fasting
Heb je weleens gehoord van intermittent fasting? Intermittent fasting is een dieetstrategie die vaak wordt ingezet om wat gewicht kwijt te raken en bewuster te gaan eten. Het idee erachter is dat je een bepaalde periode van de dag gaat ‘vasten’, waarin je dus niet eet. Je hebt per dag dan een tijdsvenster waarin je ‘normaal’ kunt eten. Meestal is dat een venster van 8 tot 10 uur per dag. Je kunt er zelf voor kiezen hoe jij jouw dag wil indelen. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om alleen tussen 12.00 en 20.00 uur te eten, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt.
Omdat deze strategie je ‘beperkt’ in wanneer je precies eet, is deze trend niet voor iedereen geschikt. Wanneer jij een heel actief beroep hebt, bijvoorbeeld, is het niet zo handig om niet te ontbijten. Als je deze methode zou willen proberen, is het daarom goed om te kijken of hij past bij jouw leefstijl.
-
Vegetarisch/veganistisch/flexitarisch eten
Een andere trend binnen de wereld van voeding is om minder (of zelfs geen) dierlijke producten te eten. Je kan bijvoorbeeld vegetarisch eten, waarbij je geen vlees en vis eet. Ook kan je veganistisch ete
n, waarbij je alleen nog maar plantaardige producten eet. Ook kiezen mensen er steeds vaker voor om flexitarisch te eten, waarbij ze minderen in de hoeveelheid vlees en vis die ze eten.
Een hele grote reden waarom mensen ervoor kiezen om hun eetpatroon aan te passen is vanwege het milieu: minder dierlijke producten eten draagt bij aan een beter milieu en is dan ook duurzamer. Ook zijn er claims dat minder of geen dierlijke producten meer eten beter is voor je gezondheid. In de documentaire The Game Changers op Netflix wordt zelfs beweerd dat dierlijke producten eten schadelijk is voor je gezondheid, maar dit is op grote schaal niet per se bewezen. Ook hierin is het belangrijk om voor jezelf af te wegen wat bij je past en waar jij je goed bij voelt!
-
Slow moving
Een microtrend binnen het trainen is ‘slow moving’. Slow moving betreft matig intensief bewegen, een trend die in Nederland enorm aan het opkomen is, mede dankzij neuropsycholoog Erik Scherder. Hij richtte onder andere de app Ommetje op om Nederlanders te stimuleren om meer te gaan wandelen, een van de meest populaire slow moving-activiteiten. Naast wandelen vallen ook zwemmen, fietsen, tuinieren, opruimen of met je kinderen voetballen onder slow moving.
Bij slow moving is het de bedoeling dat je actief bent en in beweging bent, maar zonder over je eigen grenzen heen te gaan. Wanneer we heel druk zijn, krijgen we de neiging om te gaan sporten om stoom af te blazen. Maar daarmee kan je soms ook je doel voorbijschieten. Het is goed om een paar keer per week je hartslag flink omhoog te brengen door middel van intensieve training, maar een dagelijkse actieve leefstijl, waarin je ook je mind ontspanning geeft, is heel belangrijk. Het is dan ook niet gek dat deze trend steeds populairder wordt – wij zijn ook voorstander!
-
Personal training
Binnen de sportwereld is ook personal training een duidelijke trend geworden. Personal training is een goed voorbeeld van bewust en gecontroleerd trainen, in plaats van je helemaal gek sporten om rust in je hoofd te creëren. Door de intensieve en betrokken begeleiding die je met personal training krijgt, kan je gericht aan je doelen werken en kies je bewust voor bepaalde vormen van training. Je werkt vaak 1-op-1 of in een klein groepje met een trainer, waardoor je begeleid écht bereikt wat je voor ogen hebt.
Benieuwd wat personal training voor jou zou kunnen doen? Kijk dan eens naar onze Personal Training-opties!
-
Meditatie
Wanneer je denkt aan ontspanning, denk je steeds tegenwoordig niet alleen maar aan en warm bad met een magazine maar steeds vaker aan meditatie. Alhoewel meditatie al enorm lang bestaat, word het nu steeds populairder. Waarom? Het is een vorm van ontspanning die in relatief korte tijd te bereiken is. Wat je met een uur in bad bereikt heb je met 10 min meditatie voor elkaar. Zo komen steeds meer celebrities ervoor uit dat zij aan meditatie doen en zijn er zelfs samenwerkingen ontstaan tussen filmsterren, bijvoorbeeld komediant Kevin Hart, en de bekende meditatie-app Headspace.
Deze trend is echt ontstaan als een tegenbeweging tegen de stress die we dagelijks ervaren doordat we met z’n allen heel hard werken. We vinden dat we 24/7 bereikbaar moeten zijn, krijgen contact mails en WhatsApp-berichten en zijn dagelijks bezig met social media. Meditatie is dan ook een ontspanningsvorm die ons kan helpen meer tijd voor onszelf te maken en beter te leren ontspannen. Meditatie heeft vooral te maken met het doen van zowel visualisatie, ontspannings- als ademhalingsoefeningen, die ons helpen te gronden en meer in het hier en nu te leven. Echt de moeite waard, dus!
-
Iceman Challenge
De laatste op dit lijstje is er eentje die vooral met mindset, maar ook met ontspanning te maken heeft: de Iceman Challenge. Misschien heb je weleens gehoord van Wim Hof, ook wel The Iceman genoemd. Hij heeft een methode ontwikkeld die inmiddels internationaal bekend is en je kan helpen meer energie te krijgen. De Iceman Challenge bestaat uit twee onderdelen: je tolerantie voor kou verhogen met koudetherapie en ademhalingsoefeningen. Als onderdeel van de Iceman Challenge ga je onder andere koud douchen, in een ijsbad liggen en zwemmen met temperaturen tegen het vriespunt. De ademhalingsoefeningen helpen je om je mentaal voor te bereiden op de kou. Deze trend zou je dus meer energie opleveren, ervoor zorgen dat je het minder snel koud krijgt en misschien zelfs ziekten helpen genezen. Dit laatste is alleen lastig te onderzoeken en nog niet op grote schaal keihard bewezen. Maar de positieve effecten van koudetherapie kunnen we bijna niet ontkennen!
Mifit webinars
Ben jij benieuwd naar ons volgende webinar? Op 6 april geven wij, samen met Joost Bedet van T.I.M. Fysiotherapie, een kosteloos webinar over het voorkomen van blessures. Je kan je hier inschrijven.