Met deze 3 tips breng je jouw goede voornemens tot resultaat

Behoor tot de 4% die zijn goede voornemens wél volhoudt

Elk jaar hebben we ze; goede voornemens. Maar hoe komt het nu dat 96% van alle goede voornemens na 3 weken al verzand raakt? Iedereen start in de eerste week van januari vol goede moed, maar het grootste deel haakt ergens in de periode erna weer af. Het maakt niet uit of het nu gaat om gezonder leven, afvallen, of stoppen met roken, het lukt maar liefst 96% van de mensen die een goed voornemen hebben niet om ze waar te maken. Wat is nu het verschil tussen hen en de 4% van de mensen die wel zijn voornemens volhoudt en trots aan 2022 kan starten?

Wij bieden je in deze blog 3 tips om je te helpen je goede voornemens om te zetten tot resultaat.

TIP 1: COMBINEER DOELEN DIE ELKAAR RAKEN

Als we inzoomen naar doelen op het gebied van een gezond en krachtig leven zit de sleutel tot succes hem in het combineren van verschillende pijlers; fysieke training, energierijke voeding en mindset. Niet alleen bereik je het creëren van een fit, sterk en energiek lichaam door een combinatie van deze pijlers, ook wordt het mentaal gemakkelijker als je met alle drie de pijlers aan de slag gaat. Ga je dus niet doodstaren op werken aan één van de pijlers, maar richt je op alle drie!

Gezondheidsdoelen bereik je nooit zomaar met een weekje hard werken en progressie gaat altijd gepaard met lichte golfbewegingen. Die golfbewegingen willen we natuurlijk zoveel mogelijk afvlakken, maar we zijn allemaal mensen. Ze zullen dus altijd blijven bestaan. Wanneer je bijvoorbeeld een blessure hebt opgelopen of wanneer je planning in de soep loopt zijn dat lichte tegenslagen waardoor je niet wekelijks progressie ziet. Deze tegenslagen kunnen het mentale proces vermoeilijken. Hoe je omgaat met dit soort omstandigheden en tegenslagen maakt of je doorgaat of niet. Op het moment dat je naast je trainingsdoel ook een doel hebt gesteld om een gezonder eetpatroon te creëren, kun je tijdens moeilijke omstandigheden of tegenslagen rondom de ene pijler houvast houden aan de progressie die je boekt op de andere pijler(s).

“Hoe je omgaat met tegenslagen maakt het verschil”

TIP 2: MAAK VAN EEN VAAG DOEL EEN CONCREET PLAN

Maak van jouw goede voornemens concrete doelen en creëer vanuit deze doelen – zonder de deur stiekem op een kiertje te zetten – een duidelijk werkbaar plan.

Goede voornemens hebben namelijk vaak een nogal vrijblijvend karakter. Het zijn geregeld vage ideeën van wat je echt wilt gaan bereiken. Om daadwerkelijk te starten met een plan dat ook echt werkt, zullen deze vage ideeën concreet (SMART; Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) gemaakt moeten worden. Als je weet wat je op korte termijn wilt bereiken en daarvoor een plan wilt opmaken, zal je daarom nog een aantal tussenstappen moeten nemen:

  1. Je zal helder moeten krijgen waarom jouw korte termijn-doel zo belangrijk is. Jouw visie voor de toekomst moet matchen met het korte termijn-doel. Als deze niet met elkaar in lijn liggen, is de kans heel groot dat je snel zal afhaken. Je investeert met je korte termijn-doel dan immers niet in wat je op de lange termijn wilt, en dus is je drijfveer om dit doel te behalen er simpelweg niet of nauwelijks.
  2. Je zal goed moeten bepalen wat je startpunt is op gebied van training, voeding en mindset. Als je niet weet waar je start, kun je onmogelijk de juiste route uitstippelen om te komen waar je wilt. Daarnaast is het belangrijk om te weten waar jouw sterke en zwakke punten liggen en wat jouw eventuele valkuilen zijn waardoor je zou kunnen afhaken. Dat geeft je de mogelijkheid om jouw plan precies op jezelf af te stemmen: wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken en vice versa.
  3. Weet je wat je startpunt is? Dan zal je vervolgens in kaart moeten brengen welke vaardigheden je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Denk hierbij niet alleen aan fysieke vaardigheden, maar ook aan mentale vaardigheden, zoals het ontwikkelen van krachtige eigenschappen en een juiste houding in bepaalde (moeilijke) situaties.

Als je deze 3 punten helder in kaart hebt gebracht, kan je een concreet werkbaar persoonlijk plan maken.

Wanneer dit plan staat, stel jezelf dan eens de vraag of je dit plan oprecht met 100% commitment kan aanvliegen. 100% commited zijn betekent niet “JA, maar niet in situatie X of Y…”. 100% commitment betekent “Wat er ook gebeurt, ik heb dit / regel dit / fix dit. Ik neem zonder excuses echt de verantwoordelijkheid om het resultaat te creëren dat ik voor ogen heb.” Alleen als je op deze manier jezelf toelegt op je plannen, zal je doorbijten en ben je creatief en oplossingsgericht als je een tegenslag krijgt of de omstandigheden even niet ideaal zijn. Die commitment kun je alleen maken als je de vorige stappen goed hebt doorgelopen. Op het moment dat je volmondig kunt zeggen dat jij deze commitment maakt, kun je aan de slag!

 

Het maakt niet uit of je commited bent aan een groot of klein doel. Of je start met een megagrote stap of in kleine stapjes vooruit wilt. Iedereen heeft zijn eigen tempo dat past bij zijn eigen visie. Belangrijk is dat we wel vooruit blijven gaan. Anders starten we op 1 januari 2022 immers weer met dezelfde goede voornemens. En dat is niet het doel toen we ze dit jaar voornamen. Anders hadden we deze voornemens wel voor 2022 gesteld, toch?

TIP 3: DOE HET SAMEN

Schakel een coach in. Als de grootste topsporters, ondernemers en artiesten nog steeds samenwerken met coaches, waarom zouden wij ons dan niet op hulp mogen beroepen om onze doelen te behalen? Samen met een coach kun je effectiever te werk gaan. Dat betekent niet alleen dat je efficiënter kan werken, maar vooral dat je in hetzelfde tijdsbestek meer resultaat kan behalen. Een goede coach neemt verschillende rollen aan om jou naar het resultaat te helpen dat je voor ogen hebt. Zo is jouw coach de welbekende motivator tijdens een training, jouw persoonlijke ‘Google-bron’ voor alle kennis die je nodig hebt voor jouw doelen, de spiegel voor je gedrag en de monitor die in de gaten houdt of de doelen die je hebt opgesteld ook gelijklopen met jouw langetermijnvisie. Daarnaast is jouw coach een vertrouwenspersoon waar je veilig jouw verhaal mee kan delen.

Van voornemen tot gewoonte

Hoe ga jij onderdeel uitmaken van die 4% die wél zijn of haar goede voornemens kan waarmaken?

  • Stel je doelen verspreid op
  • Stem je doelen volledig af op jouw wensen
  • Stel een actieplan op dat volledig matcht met jou en jouw kwaliteiten
  • Durf hulp in te schakelen

Laten we met z’n allen ons best doen om die 4%  wat op te krikken door onszelf uit te dagen onze goede voornemens dit jaar wél vol te houden. We staan voor je klaar als je ons nodig hebt!

Meld je aan voor het webinar: Hoe houd je vast aan goede voornemens?

Na het lezen van deze tips een extra zetje in de rug nodig? Meld je dan aan voor het webinar Hoe houd je vast aan goede voornemens? door het formulier hieronder in te vullen.

Webinar details:

Datum: Dinsdag 9 februari 2021

Tijd: 19:30 – 20:15

Aanmeldformulier:

[contact-form-7 id=”6033″ title=”Webinar Goede Voornemens Aanmelding”]